SP: Faivre do krone tudi v veleslalomu, Kranjec 6.

Delite:
REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS/Leonhard Foeger

Francoz Mathieu Faivre je novi svetovni prvak v veleslalomu. Faivre je presenetljivo osvojil zlato, potem ko je odstopil vodilni po prvi vožnji, rojak Alexis Pinturault. Srebro je Italiji priboril Luca de Aliprandini (+0,63), bron pa Avstriji Marco Schwarz (+0,87). Slovenski as Žan Kranjec je osvojil šesto mesto, Štefan Hadalin je bil 16.

Najboljša uvodna predstava je prišla s strani Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je postavil čas 1:17.55. Domačin Luca De Aliprandini je na drugem mestu zaostal 0.40 sekunde, Nemec Alexander Schmid je zaostajal 0.56 sekunde, četrti pa je bil rojak najhitrejšega Mathieu Faivre, ki je v cilju zaostal 0.58 sekunde.

Tekmovalci nižje na lestvici so zaostajali več kot sekundo, med njimi pa je bil tudi Kranjec, ki je zasedel sedmo mesto. Za vožnjo je potreboval 1.82 sekunde več kot vodilni. Ob veliki napaki na polovici proge je velik zaostanek pridelal Hadalin. Dobrih pet sekund daljša vožnja kot tista Pinturaulta je pomenila uvrstitev na 29. mesto.

Štefan se je v drugo odrezal izjemno. Na poti je ob napadalnem smučanju sicer naredil še nekaj napak, a je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo z veliko prednostjo in si lahko obetal precejšen skok po lestvici.

Pred drugim slovenskim nastopom je prvo mesto zasedal Hrvat Filip Zubčić. Žan se je na pot podal s tremi desetinkami prednosti, prvi zavoji pa mu niso uspeli najbolje, saj je izgubil pol sekunde. Nadaljevanje je bilo nato boljše, v spodnjem delu pa je nato znova šlo po zlu nekaj desetink, zaradi česar je v cilju zasedel drugo mesto.

Boj za odličja je bil napet do zadnjega zavoja. Svetovni prvak je postal Faivre, podprvak pa De Aliprandini, po tem, ko sta odstopila tako Schmid, kot Pinturault. Do brona je nenadejano prišel Avstrijec Marco Schwarz, ki je po prvem teku zasedal šesto mesto. Najboljši čas finalnih voženj je Hadalinu na koncu prinesel šestnajsto mesto, vrhunski rezultat pa je zabeležil Kranjec, ki je bil šesti.

”Pred to tekmo res nisem vedel, kam lahko posežem. Na kakšnih treningih sem imel velike težave, na kakšnih pa sem se že solidno vozil. Na koncu je šesto mesto, lahko sem zadovoljen s tem rezultatom, je še vedno vrhunsko mesto. Ni medalja, a ni vedno vse samo v medaljah, velikokrat lahko potegneš kakšne pozitivne stvari. Sigurno je danes veliko pozitivnih stvari, ki jih lahko nesem naprej. Glede na samo občutke, ki sem jih imel na progi, je šesto mesto res vrhunski rezultat,” je dejal najvišje uvrščeni Slovenec.

”Včeraj na treningu sem začutil bolečine, danes telesno nisem bil 100-procenten. Mentalno sem se poskusil pripraviti tudi za ta drugi tek, kljub visokemu zaostanku, ki je bil posledica ogromne napake v prvem teku. Mislim, da mi je ratala hitrostno zelo dobra vožnja, tehnično pa malo manj, spet so se dogajale napake. A to je sestavni del igre, gremo naprej,” je po 16. mestu in najboljšem času v drugi vožnji dejal Štefan Hadalin.

Svoje je po koncu tekme dodal tudi Klemen Bergant: ”Štefan je v drugem teku odpeljal najboljši čas, s tem, da je proga dovoljevala dobro smučanje tudi kasneje. Škoda teh njegovih napak, ni prva, upam pa, da je zadnja, ki se mu je pripetila na tekmah. Žan je lahko ponosen nase. Ni še v takšnem stanju, kot smo ga vajeni. Imel je dvomesečno pavzo, ko so drugi fantje smučali. Danes material, s katerim smučajo naši fantje, ni dobro funkcioniral, to vidimo tudi pri ostalih, tujih tekmovalcih. Danes je naredil kar maksimum. Zelo se je trudil za to, da ni od opreme dobil nobenega odziva. Priboril si je to šesto mesto. Te težave niso od včeraj, te težave se vlečejo že sezono, dve. Konkurenca, firme, na katerih mi ne smučamo, predvsem tiste bele barve, so naredili nekaj, kar naš opremljevalec ni naredil. Je pa tako, da te razlike niso na vsakem snegu, na kakšnem drugem snegu so naše smuči zelo konkurenčne. Tako kot je bilo danes, takšna snežna podlaga, agresivnost snežne podlage, je pa stvar, ki nam ne paše.”

Vir: SZS

Komentari

Vaš komentar