6 dejstev o Novaku Đokoviću na OP Avstralije

ATP 20. Feb. 202111:12
Delite:
Photo by Darrian Traynor/Getty Images
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

V nedeljo nas čaka finale odprtega prvenstva Avstralije med Novakom Đokovićem in Daniilom Medvedevim. ATP je predstavil šest zares izjemnih dejstev o osemkratnem prvaku Melbourna.

Novak hitro začne

Na prejšnjih 13. finalih Grand slam turnirjev je Đoković enajstkrat dobil prvi niz. V Melbournu je v zadnjih osmih finalih trikrat izgubil prvi niz, a je na koncu slavil.

Đoković ima v Melbournu boljši rezultat kot Federer in Sampras v Wimbledonu

Nihče še ni imel boljšega rezultat na enem Grand slamu kot Rafael Nadal na Roland Garros (100-2), a Đoković je v Melbournu 91 (81-8). To je boljše kot rezultat Peta Samprasa (63-7, 90 odstotkov) in Rogerja Federerja v Wimbledonu (101-13, 88,6 odstotkov).

Novak še nikoli ni izgubil finala odprtega prvenstva Avstralije

Đoković je v finalu Grand slama prvič igral leta 2008 v Melbournu. Takrat je premagal Jo-Wilfried Tsonga. V Rod Laver Areni ni izgubil še nikoli. Od osmih finalov sta bila le dva odigrana v petih nizih. Leta 2012 je finale proti Nadalu trajal pet ur in 53 minut, končni rezultat pa je bil 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7) in 7:5. To je bil tudi najdaljši dvoboj v zgodovini turnirja. Novak je lani v finalu proti Thiemu odigral pet nizov, še enkrat je leta 2019 premagal Nadala, petkrat pa Andya Murraya.

Đoković je stroj za brejke v finalih odprtega prvenstva Avstralije

Osemkratni prvak je imel kar 45 brejkov na dvobojih za lovoriko in nikoli manj kot tri na eni tekmi. V prejšnjih štirih finalih je naredil vsaj pet brejkov s 50 odstotnim uspehom. Skupaj ima na osmih finalih 41 odstotno uspešnost.

Novak v Melbournu servira spektakularno

Đoković je, ko je govora o asih redko pri vrhu. Letos je izjemen. V drugem krogu proti Francesu Tiafou je postregel z rekordom kariere, ko jih je vpisal 26. V četrtfinalu proti Zverevu jih je imel 23. Do odprtega prvenstva Avstralije je imel samo dvakrat v karieri 20 ali več asov. Do zdaj jih je skupno v šestih obračunih vpisal 100.

Rezultat proti najboljšim desetim v Melborunu

Od skupno 81 zmag v Melbourni jih je 22 prišlo proti tekmecu znotraj deseterice najboljših. Na dvobojih proti ostalimi člani velike četverice na OP Avstralije ima rezultat 10-1. Edini poraz je doživel leta 2007, ko je v četrtem krogu izgubil proti Rogerju Federerju. Takrat je bil star le 19 let.

Komentari

Vaš komentar