Pokal federacij: Maratonska sobota prinesla izenačenje

WTA 12. Nov. 201617:39 > 18:17
Delite:
Getty Images

Češka si je na prvi igralni dan finala svetovne skupine v pokalu federacij najprej priigrala prednost, nato pa je Francija izenačila na 1-1. Karolina Pliškova je po kar 3 urah in 48 minutah strla Kristino Mladenović, Caroline Garcia pa je nato s 7:6, 6:3 odpravila Petro Kvitovo.

 Gledalci v dvorani Rhenús Sport so bili na prvem srečanju priča maratonski tekmi med Kristino Mladenović in Karolino Pliškovo. Čehinja je po več kot štirih urah slavila z izidom 6:3, 4:6, 16:14, s čimer igralki sicer nista podrli rekorda po dolžini dvoboja v tem reprezentančnem tekmovanju (s točno štirimi urami vodita letošnji rekorderki Richel Hogenkamp in Svetlana Kuznecova), sta pa odigrali največje število skupno odigranih iger (30) v posameznem nizu na finalnih dvobojih pokala federacij.

V prvem nizu je Pliškova dominirala, od izenačenja 3:3 dosegla tri zaporedne igre ter si zagotovila mirnejše nadeljevanje. V drugem je Francozinja sicer povedla z “brejkom” prednosti 4:3, Pliškova je takoj vrnila z “rebrejkom”, a je šel niz vseeno Kristini. 

V tretjem je vajeti v svoje roke spet prevzela Pliškova ter povedla 5:2, imela celo prednost na servis Mladenoviceve (0:30), a bila po svoji stari navadi zopet nekoliko nezbrana. Ob navdušenju domače publike je “Kiki” uprizorila povratek kljub očitnim težavam s stegensko mišico, in maraton se je lahko začel. V pokalu federacij se tretji niz namreč igra na razliko.

Od izida 6:6 sta se obe držali servisa, prva je “brejk” šele pri 11:11 naredila Mladenovićeva, a je bil pritisk prevelik – Pliškova je po vsega dveh minutah izenačila, ter kasneje nasprotnici ni dovolila več povesti. Pri rezultatu 15:14 je servirala Francozinja, naredila nekaj napak in Čehinji donirala prednost 0:40, tokrat pa je bila finalistka Flushing Meadowsa zbrana in izkoristila prvo priložnost (skupno tretjo “meč” žogico) in končala dramo.

Drugi sobotni obračun posameznic je s precej naprezanja dobila Caroline Garcia. V prvem nizu je Francozinja pobegnila z brejkom prednosti, Petra Kvitova je priključila na 4:4 in zmagovalko je odločila šele podaljšana igra, kjer je Garcia izkoristila drugo “set” žogico ter povedla.

V drugem nizu je Kvitova začela odlično, vzela servis, a kaj, ko je nato Garcia dobila kar štiri zaporedne igre in srečanje praktično odločila. Imela je celo tri vezane “brejk” priložnosti za vodstvo s 5:1, pa se ni izšlo in Kvitova je po 15 minutah celo servirala za izenačenje na 4:4. Čehinji se je popoln priključek ponesrečil in Garcia je po uri in 50 minutah k mreži prišla kot zmagovalka (7:6, 6:3). Sobotno dogajanje se je razvleklo na neverjetnih 6 ur in 30 minut.

Čehinja se je danes mučila s servisom, Garcii je med izmenjavami uspevalo skoraj vse, natančni “winnerji” Petre, ki smo jih bili vajeni predvsem v drugi polovici letošnje sezone, pa so se pojavljali le občasno, je pa res, da je imela nekaj težav s poškodbo stopala.

V nedeljo nas čakata nova dva obračuna posameznic (Kvitova – Mladenovic, Pliškova – Garcia) in za konec srečanje dvojic. Čehinje potrebujejo dve zmagi, pa si bodo še desetič in tretjič zapovrstjo zagotovile zmago v najmočnejšem reprezentančnem tekmovanju. Edini primer, ko je kakšni ženski ekipi uspelo doseči kar tri zaporedne zmage v pokalu federacij, je Španija, ki je slavila v letih 1993, 1994 in 1994.