Dončić v tem ključnem segmentu boljši od LeBrona

Košarka 16. Apr. 202117:30 > 17:36
Delite:
Luka Dončić
AP Photo/Brandon Dill

Da je Luka Dončić eden največjih košarkarskih talentov vseh časov priča tudi statistični podatek, ki prikazuje učinkovitost košarkarjev v najpomembnejših trenutkih tekme. V zadnjih sekundah tesnih obračunov, ko se odloča o zmagovalcu.

V luči izjemne trojke Luke Dončića za zmago Dallas Mavericks proti Memphis Grizzlies, ki si jo lahko iz vseh zornih kotov še enkrat pogledate v spodnjem videu, so ameriški mediji izbrskali podatek o učinkovitosti 22-letnega slovenskega zvezdnika v končnicah tekem.

Sešteli so vse njegove mete v zadnjih 30 sekundah tekem, s katerimi bi svojo ekipo bodisi povedel v vodstvo, bodisi poravnal izid. Luka je v dosedanji karieri v takšnih situacijah na koš vrgel natanko 25 žog in 10-krat zadel. S tem je njegova učinkovitost v teh izjemno stresnih in pomembnih situacijah 40-odstotna.

Boljši od LeBrona, Duranta in Lillarda

Ta statistični podatek so nato primerjali z nekaterimi največjimi zvezdniki lige NBA in ugotovili, da je najuspešnejši prav Dončić. LeBron James (Los Angeles Lakers) je denimo v karieri zadel 57 od 178 metov, s čimer je pri 32 odstotkih oziroma kar osem odstotnih točk slabši od Slovenca. Zvezdnik Brooklyn Nets Kevin Durant je s 30 odstotki še nekoliko slabši, zadel je 43 od 143 takšnih metov. Še najbližje mu je organizator igre Portland Trail Blazers Damian Lillard, ki tudi slovi kot izvrsten v izdihljajih tekem. Zadel je 37 od 106 metov za 35 odstotno uspešnost.

Ne le to, Dončić je vse od vstopa v ligo NBA leta 2018 vodilni v številu zadetih trojk za izenačenje ali vodstvo v zadnjih petih sekundah tekme. Zadel je štiri takšne mete za tri, poleg zadnjega proti Memphisu, še proti Portlandu v prvi sezoni, v končnici proti Denverju v lanski sezoni in pred kratkim še za zmago proti Boston Celtics.

Trojka proti Portland Trail Blazers

Trojka proti Los Angeles Clippers

Trojka proti Boston Celtics

Komentari

Vaš komentar