Turk skavtira – “Defensive rating”

Evroliga 18. Feb. 202116:03
Delite:
Turk skavtira
Sportklub Slovenija

Marko Turk se je tokrat lotil analize obramb ekip v košarkarski Evroligi. Preverite, če še vedno drži fama, da “napad zmaguje tekme, obramba pa osvaja prvenstva”.

V zadnji objavi sem se lotil učinkovitosti ekip v napadu in katere ekipe so glede na število posesti najbolj učinkovite, ampak košarka se ne igra samo na eni strani igrišča. Vsi smo že slišali za pregovor “napad zmaguje tekme, obramba pa osvaja prvenstva”, kar pa je bilo že večkrat dokazano, da ne drži. V današnji košarki je napad celo pomembnejši od obrambe, a vsekakor je tudi dobra obramba pomembna in si zasluži več pozornosti.

Glede nato da sem že prejšnji teden razložil podrobno kako pridemo do enačbe, mislim da ni potrebe, da vse skupaj še enkrat ponavljam. Na podoben način kot se izračuna “offensive rating” lahko za vsako ekipo izračunamo tudi “defensive rating,” le da tokrat namesto doseženih točk v enačbo vstavimo prejete točke.

košarka
realgm.com

Tudi tokrat v negativnem pogledu najbolj izstopa Himki, ki prejema daleč največ točk med vsemi ekipami in tudi njihov obrambni rating je z naskokom najvišji, kar v prevodu pomeni, da na 100 posesti prejemajo največje število točk. Na predzadnjem mestu po kvaliteti svoje obrambe je Valencia, za katero smo v prejšnjem prispevku ugotovili, da ima zelo učinkovit napad in razlogi za njihove poraze lahko torej iščemo v njihovi igri v obrambi.

Z naskokom najboljšo obrambo v Evroligi pa ima zaenkrat ekipa Barcelone, sledita pa ji Bayern in Real Madrid.

Tudi pri obrambnem ratingu pa lahko opazimo, da lahko povprečje prejetih točk pokaže napačno sliko. Recimo Zenit v povprečju prejme zelo malo točk, a njihov obrambni rating ne sodi med najboljše ekipe v ligi. Igrajo bistveno počasnejšo košarko (na manj posesti) od večine ostalih ekip in zato je obrambni rating boljši pokazatelj kvalitete obrambe kot pa število prejetih točk. Tudi pri Crveni zvezdi lahko opazimo podobno situacijo.

Obrnjena situacija pa je pri Baskoniji, ki po številu prejetih košev sodi v spodnjo polovico lestvice, ampak obrambni rating pokaže, da je njihova obramba vseeno boljša od večine ekip in sodijo med boljše obrambne ekipe v tekmovanju.

Za konec lahko še izračunamo tako imenovani “net rating”, ki nam pokaže razliko med napadalnim in obrambnim ratingom ekipe. Pozitivna razlika pomeni, da bi morala ekipa na koncu sezone imeti več zmag kot porazov, medtem ko negativna razlika pomeni ravno obratno.

realgm.com
realgm.com

Iz zgornje tabele lahko razberemo, da so trenutno (statistično) najboljše tri ekipe v Evroligi Barcelona, CSKA in Milano, ki tudi po številu zmag zasedajo prva tri mesta in da z razliko med napadalnim in obrambnim ratingom dobimo kar dober približek kje se katera ekipa nahaja na tabeli.

Komentari

Vaš komentar