Kdo so borci, ki bodo za Slovenijo lovili olimpijske igre

Košarka 9. Jun. 202110:00
Delite:
Aleksander Sekulić

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v četrtek pričela s pripravami na kvalifikacije za olimpijske igre. Poglejmo na koga bo lahko računal selektor Aleksander Sekulić in kako v letošnji sezoni igra 19 košarkarjev, ki so na seznam za priprave.

Zagotovo glavna novica pred pričetkom priprav je, da bo imel Aleksander Sekulić v kvalifikacijskem ciklusu na voljo tudi zvezdnika Dallas Mavericks Luko Dončića, s čimer so možnosti Slovenije, da se sploh prvič uvrsti na OI, znatno večje!

Priprave trajajo do 26. junija, vsaj dve pripravljalni tekmi sta že potrjeni, dvakrat se bo Slovenija pomerila s Hrvaško. Za morebitne dodatne tekme se na Košarkarski zvezi Slovenije še dogovarjajo. V Kaunas bo potovalo 14 od 19 košarkarjev, od tega jih bo lahko Sekulić na končni seznam uvrstil 12.

Prvotno je bilo na seznamu 20 košarkarjev, a je kapetan Gašper Vidmar zaradi slabe pripravljenosti odpadel, je ob zboru razkril Sekulić.

Organizatorji igre:

Luka Dončić

22 let, 201 cm, Dallas Mavericks (ZDA)

Povprečje na tekmo (liga NBA):
Točke: 27,7
Skoki: 8,0
Podaje: 8,6
Met iz igre: 47,9%
Met za tri: 35,0%
Prosti meti: 73,0%

O pravkar končani sezoni Luke Dončiča ni potrebno izgubljati besed. V tretji sezoni v ligi NBA je še utrdil svoj status med najboljšimi košarkarji na svetu.

Z Dallas Mavericks je zaključil v prvem krogu končnice, kjer je svoje številke dvignil še na višji nivo in bo najverjetneje znova izbran v najboljšo peterko sezone. V reprezentanco se vrača po skoraj štirih letih, pogrešali smo ga vse od osvojitve evropskega naslova leta 2017.

Luka Dončić bo prvo ime slovenske reprezentance (Foto: Keith Birmingham/The Orange County Register via AP)

Žan Mark Šiško

23 let, 190 cm, Bayern München (NEM)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 4,3
Skoki: 1,4
Podaje: 3,3
Met iz igre: 44,0%
Met za tri: 39,2%
Prosti meti: 80,0%

Eden od treh Slovencev v letošnji sezoni Evrolige in edini, ki se je uvrstil v končnico. V četrtfinalu je z 2:3 v zmagah izpadel proti Olimpii Milanu. V bavarski prestolnici je imel vlogo rezervnega organizatorja igre, podobno se mu najverjetneje obeta tudi v reprezentanci.

Pozitivno je zagotovo to, da mu je trener Andrea Trinchieri v končnici zaupal večjo vlogo, na štirih od petih tekem je namreč igral vsaj 21 minut. Na parketu je bil tudi v zaključku odločilne pete tekme proti Italijanom.

Trenutno je še vedno s klubom, z Bayernom proti Albi Berlin igra v finalu nemškega prvenstva. Prva tekma je na sporedu v sredo, 9. junija. Morebitna zadnja, igrajo na tri zmage, v torek, 15. junija.

Aleksej Nikolić

26 let, 191 cm, Gravelines (FRA)

Povprečje na tekmo (francoska liga):
Točke: 11,4
Skoki: 3,4
Podaje: 4,4
Met iz igre: 39,7%
Met za tri: 37,6%
Prosti meti: 87,5%

Za Nikolićem je še druga zaporedna precej uspešna klubska sezona. Selitev iz Italije v Francijo lahko označimo za uspešno, saj se je izkazal v vlogi prvega organizatorja igre Gravelinesa.

Čeprav je bil vseskozi znanj bolj po igri v obrambi, je v Franciji dosegal 11,4 točke na tekmo, kar je njegovo najboljše strelsko povprečje v dosedanji karieri. Najverjetneje se bo s Šiškom potegoval za položaj rezervnega organizatorja igre.

Sezone v Franciji še ni končal. Zadnjo tekmo prvenstva igra v torek, 15. junija.

Luka Rupnik

28 let, 186 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (Liga ABA):
Točke: 6,3
Skoki: 1,4
Podaje: 3,0
Met iz igre: 54,5%
Met za tri: 52,3%
Prosti meti: 66,7%

Sredi sezone se je iz Zaragoze preselil v Ljubljano, kjer je bil drugi organizator igre za Američanom Kendrickom Perryjem. V EuroCupu je na osmih tekmah igral le 12 minut na dvoboj, več minut mu je trener Jurica Golemac namenil v Ligi ABA in prvenstvu.

Veseli njegov preporod meta z razdalje. Trojke je to sezono metal več kot 50 odstotno v Ligi ABA in skoraj 40 odstotno v EuroCupu. Če prištejemo še državno prvenstvo, je zadel 44 trojk iz 96 metov, kar je 45,8 odstotna uspešnost.

Luka Rupnik, Edo Murič, Jaka Blažič
Luka Rupnik, Edo Murič in Jaka Blažič po osvojitvi državnega naslova s Cedevito Olimpijo.

Matic Rebec

26 let, 180 cm, OraSi Ravenna (ITA)

Povprečje na tekmo (italijanska druga liga):
Točke: 11,1
Skoki: 4,2
Podaje: 5,7
Met iz igre: 36,6%
Met za tri: 27,9%
Prosti meti: 62,5%

Sezono je začel v francoski drugi ligi pri Rouenu in se nato preselil v italijansko drugo ligo k Orasi Ravenni. Je prvi organizator igre, pri obeh klubih je igral več kot 30 minut na tekmo.

Težave mu povzroča učinkovitost, tako met iz igre kot s črte prostih metov ni najuspešnejši. Ob vrnitvi Dončića v reprezentanco se bo težko prebil na parket.

Branilci strelci:

Klemen Prepelič

28 let, 191 cm, Valencia (ŠPA)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 12,1
Skoki: 1,4
Podaje: 2,8
Met iz igre: 45,9%
Met za tri: 41,5%
Prosti meti: 90,1%

Eden članov zlate generacije iz leta 2017 se je pred sezono preselil v Valencio, kjer se je izkazal kot eden najboljših posameznikov španskega prvoligaša in evroligaša.

Tudi v tokratni reprezentančni akciji bo eden nosilcev igre in s svojim metom z razdalje, kakor tudi sposobnostjo kreacije napada, eden ključnih mož v četi selektorja Sekulića.

Z Valencio se je uvrstil v končnico in v četrtfinalu izločil Baskonio, kjer si kruh služi še en slovenski reprezentant Zoran Dragić. Klemen je na treh tekmah prispevel 35 točk ob zmagi v seriji z 2:1. V polfinalu se meri z Real Madridom in ga še ni z reprezentanco.

Jaka Blažič

31 let, 196 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (EuroCup):
Točke: 19,1
Skoki: 4,9
Podaje: 2,2
Met iz igre: 48,1%
Met za tri: 46,6%
Prosti meti: 74,4%

Za kapetanom Cedevite Olimpije je vrhunska sezona. V EuroCupu je bil izbran v drugo peterko sezone, sicer pa je bil tudi prvi strelec skupinskega dela. Tudi v ligi ABA je bil prvi strelec moštva.

Skupaj s Prepeličem bo tvoril udarno branilsko navezo. Najverjetneje bo precej igral tudi na položaju nižjega krila, kadar bosta s Prepeličem hkrati na parketu.

Sezono je sklenil z državnim naslovom, potem ko je zablestel na tretji tekmi finala proti Krki in zmaje popeljal do 18. zvezdice.

Jaka Blažič, kapetan Cedevite Olimpije.

Gregor Glas

20 let, 197 cm, Dynamic (SRB)

Povprečje na tekmo (srbska liga):
Točke: 18,1
Skoki: 4,2
Podaje: 2,9
Met iz igre: 44,8%
Met za tri: 34,9%
Prosti meti: 85,3%

Najmlajši član na seznamu že drugo leto nastopa v Srbiji, kjer z Dynamicom igra v prvi srbski ligi.

V svoji drugi sezoni s klubom je močno napredoval, na tekmo prispeval 11 točk več kot lani, a se z Dynamicom ni uvrstil v Super ligo, kjer se najboljšim trem priključijo še klubi, ki nastopajo v ligi ABA. Zasedli so četrto mesto.

V reprezentanci ga čaka boj za mesta na letalu za Kaunas.

Miha Lapornik

27 let, 194 cm, Den Bosch Heroes (NIZ)

Povprečje na tekmo (nizozemska liga):
Točke: 16,5
Skoki: 2,5
Podaje: 3,2
Met iz igre: 43,4%
Met za tri: 42,1%
Prosti meti: 76,6%

Miha Lapornik je zadnjo sezono igral na nizozemskem, kjer je za Den Bosch užival vlogo prvega strelca. V vsej sezoni samo ene tekme ni začel v prvi peterki.

Skupaj z Glasom in še kakšnim košarkarjem se bo boril za vozovnico za Kaunas, a najverjetneje ne bo del ekipe, ki bo potovala na kvalifikacijski turnir.

Krilni košarkarji:

Vlatko Čančar

24 let, 203 cm, Denver Nuggets (ZDA)

Povprečje na tekmo (liga NBA):
Točke: 2,1
Skoki: 1,2
Podaje: 0,3
Met iz igre: 45,8%
Met za tri: 27,3%
Prosti meti: 76,9%

V svoji drugi sezoni čez lužo je Čančar odigral precej več minut, kot v prvi, skupno 281 na 41 tekmah, v prvi le 45 na 14 tekmah. Še vedno je v Denverju rezervist, ki pogosto ne pride na parket. Tudi v končnici se letos ni naigral, trener Mike Malone mu je do zdaj namenil le 13 minut.

Njegovo fizično igro in obrambo bi Slovenci močno potrebovali predvsem za boj proti močni zasedbi Litve, ki je kvalitetnejša pod obročem. Njegov nastop v Kaunasu bo odvisen od uspeha Denverja. Če se Nuggetsi uvrstijo v konferenčni finale, nanj Sekulić ne bo mogel računati.

Vlatko Čančar
Vlatko Čančar še vedno nastopa v končnici lige NBA in je vprašljiv za nastop v Kaunasu (Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Zoran Dragić

31 let, 196 cm, Saski Baskonia (ŠPA)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 8,5
Skoki: 1,6
Podaje: 0,9
Met iz igre: 42,1%
Met za tri: 28,4%
Prosti meti: 78,7%

Ob Šišku in Prepeliču tretji Slovenec, ki je letos igral v Evroligi. Skupaj s Prepeličevo Valencio, sta bila oba španska kluba največja osmoljenca ogorčenega boja za končnico. Valencii je zmanjkala ena in Baskonii dve zmagi za preboj med najboljših osem.

Zoran je v četrtfinalu španske lige, kot že omenjeno, izpadel prav proti Prepeliču. Zoran je bil z 39 točkami na treh tekmah drugi strelec Baskonie.

Njegova energija bo znova izjemno pomembna za uspeh slovenske reprezentance. Skupaj z Blažičem in Prepeličem si bo najverjetneje razdelil glavnino minut na položaju “dvojke” in “trojke”.

Edo Murić

29 let, 202 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (EuroCup):
Točke: 9,4
Skoki: 4,1
Podaje: 0,9
Met iz igre: 46,7%
Met za tri: 38,4%
Prosti meti: 57,1%

Vedno borbeni Edo Murić bo tudi v reprezentanci podobno pomemben člen, kot je bil minulo sezono za Cedevito Olimpijo. Večino tekem je začel v prvi peterki na položaju krilnega centra.

Veseli, da je dobro zadeval tudi z razdalje, Slovenija bo za prvo uvrstitev na OI potrebovala strelsko razpoložene košarkarje tudi pod obročem. V ligi ABA je zadel dobrih 40 in v EuroCupu slabih 40 odstotkov metov za tri.

Gregor Hrovat

26 let, 196 cm, Cholet (FRA)

Povprečje na tekmo (francoska liga):
Točke: 13
Skoki: 3,7
Podaje: 3,1
Met iz igre: 49,2%
Met za tri: 36,2%
Prosti meti: 83,2%

Nekdanji član Olimpije v letošnji sezoni nastopa za Cholet Basket. Ker tam sezona še ni končana, zadnja tekma ga čaka šele v četrtek, 17. junija, prav tako kot ostali Slovenci, ki igrajo v Franciji, še ni z ekipo in se ji bo pridružil kasneje.

27 od 30 odigranih tekem v prvenstvu je začel v prvi peterki in je eden nosilcev moštva. Na tekmo na parketu preživi več kot 30 minut. V izbrani vrsti se bo boril za minute v težki konkurenci Blažiča, Prepeliča in Dragića. Verjetno bi se mu pot do več minut lahko odprla, če Čančar ne bo pravočasno končal sezone v Denverju.

Jakob Čebašek

30 let, 200 cm, Dinamo Bukarešta (ROM)

Povprečje na tekmo (romunska liga):
Točke: 13,1
Skoki: 7,0
Podaje: 2,2
Met iz igre: 47,6%
Met za tri: 39,1%
Prosti meti: 69,7%

Lani član Šentjurja in leto prej državni prvak s Primorsko, je sezono sklenil v Romuniji, kamor se je preselil letos iz Trsta.

Čeprav je v povprečni romunski ligi dobival veliko minut in dosegal lepe statistične številke, bo težko prišel na seznam košarkarjev, ki bodo potovali v Kaunas.

Jan Kosi

24 let, 204 cm, Krka (SLO)

Povprečje na tekmo (Liga ABA):
Točke: 4,4
Skoki: 2,4
Podaje: 0,3
Met iz igre: 53,6%
Met za tri: 33,3%
Prosti meti: 68,2%

V pravkar končani sezoni je s Krko osvojil slovenski pokal Spar, potem ko je Novomeščanom pomagal v polfinalu presenetiti Olimpijo. Na tej tekmi je prispeval 10 točk in štiri skoke, prav Kosi pa je s košem slabo minuto pred koncem začel velik preobrat.

Krki je pomagal do zelo uspešnega zaključka sezone, ko so si poleg pokala Spar uspeli zagotoviti obstanek v Ligi ABA in se uvrstiti še v finale državnega prvenstva.

Na pripravah ga čaka boj za minute in mesto v ekipi, ki bo potovala v Litvo.

Krka, pokal Špar
V klubske vitrine Krke je potoval še četrti pokal Špar.

Blaž Mahkovic

31 let, 201 cm, Helios Suns (SLO)

Povprečje na tekmo (slovenska liga):
Točke: 14,8
Skoki: 4,3
Podaje: 3,1
Met iz igre: 47,9%
Met za tri: 41,1%
Prosti meti: 77,9%

Mahkovic je dober strelec, ki zadnje tri sezone igra za Domžale. Ves čas je vodilni košarkar moštva, ki se je letos uvrstilo v polfinale državnega prvenstva in četrtfinale pokala Spar.

V reprezentanci ga čaka težek boj za preboj v ekipo za kvalifikacijski turnir. Konkurenca na njegovem položaju je namreč zelo velika, tukaj so Blažič, Dragić, Prepelič, Čančar in ostali, ki se bodo skupaj z Mahkovicem borili za zadnja mesta v ekipi.

Centri:

Alen Omić

29 let, 216 cm, JL Bourg Basket (FRA)

Povprečje na tekmo (francoska liga):
Točke: 10,9
Skoki: 9,1 (prvi v ligi)
Podaje: 1,9
Met iz igre: 60,6%
Met za tri: 14,3%
Prosti meti: 60,8%

Položaj centra selektorju Sekuliću povzroča največ preglavic. Po poškodbi naturaliziranega Američana Jordana Morgana, se je na seznamu znova znašel Alen Omič.

216 centimetrov visoki bosanski košarkar s slovenskim potnim listom, je prav v zaključku sezone v izvrstni formi. Za Bourg je pred dnevi dosegel tudi rekord kluba in sezone v francoski ligi, ko je na eni tekmi pobral kar 21 skokov.

Takšnega Omića pod obročem potrebuje tudi Slovenija, če se želi enakovredno zoperstaviti najverjetnejšim glavnim tekmecem za olimpijsko vozovnico – Litovcem. Tam pod košem kraljujeta Jonas Valančiunas in Domnatas Sabonis, ki že več let izvrstno nastopata v ligi NBA.

Žiga Dimec

28 let, 211 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (EuroCup):
Točke: 2,4
Skoki: 2,6
Podaje: 0,4
Met iz igre: 47,1%
Met za tri: –
Prosti meti: 42,9%

Po nekaj bolj ali manj uspešnih epizodah v tujini, se je že leta 2019 vrnil v Slovenijo in zaigral za Primorsko. Skupaj s trenerjem Jurico Golemac se je pred letošnjo sezono preselil v Ljubljano.

V Stožicah ni bil med vidnejšimi akterji, še najbolj se je pričakovano naigral v državnem prvenstvu, kjer je na 13 tekmah v povprečju vpisal 7,5 točke in 3,9 tkoka na tekmo.

Sloveniji lahko ponudi nekaj fizike pod obročema, a trenutno je na seznamu največ tretji center ekipe.

Jurij Macura

21 let, 211 cm, FMP Beograd (SRB)

Povprečje na tekmo (liga ABA):
Točke: 5,4
Skoki: 3,1
Podaje: 0,4
Met iz igre: 53,6%
Met za tri: 45,5%
Prosti meti: 42,1%

Macura je drugi najmlajši član na pripravah. Minulo sezono je igral v Srbiji, kjer je zastopal barve beograjskega FMP-ja. Igral je s statusom posojenega košarkarja s strani Baskonije.

Letos se ni naigral, v Ligi ABA je dobil priložnost na le devetih tekmah, v povprečju pa je bil na parketu dobrih 11 minut na srečanje.

Na tokratnih pripravah bo najverjetneje bolj nabiral izkušnje, za odhod v Kaunas ima malo možnosti.

Komentari

Vaš komentar