Albertu Giulianiju ne bo lahko

Odbojka 3. Maj. 202115:32
Delite:
Alberto Giuliani (levo) je prepričan, da bo liga narodov izvrstna priložnost, da se dokažejo mlajši igralci v reprezentanci. Foto: OZS

Slovenska moška odbojkarska vrsta se je v nedeljo znova zbrala v Ljubljani in pričela priprave na reprezentančno sezono. Po več kot letu dni brez tekem bo ena glavnih nalog selektorja Alberta Giulianija znova uigrati moštvo evropskih podprvakov.

Leto in štiri mesece je že minilo od zadnje tekme slovenskih odbojkarjev. Odigrali so jo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Berlinu, kjer so neuspešno lovili vozovnico za Tokio. Vnovično snidenje na nedeljskem reprezentančnem zboru je bilo zato še toliko bolj pristno, kot vselej pa je nanj prešerno razpoložen prišel tudi selektor Alberto Giuliani. “Ko smo se nazadnje videli, sem bil precej mlajši,” se je uvodoma pošalil Italijan, a po zastavljenem vprašanju o letošnjih reprezentančnih ciljih hitro prišel k bistvu. “Najprej želim ugotoviti, kakšno je sploh stanje igralcev, saj so pred nami zahtevni meseci, časa za pripravo pa ni veliko,” poudarja odbojkarski strokovnjak.

Slovenija sezono letos pričenja 28. maja v Riminiju v Italiji, kjer jo čaka krstni nastop v težko pričakovani ligi narodov. “Tekmovanje je zahtevno, saj igramo proti najboljšim reprezentancam sveta. Sicer težko rečem, s katerim mestom bi se na turnirju zadovoljili, saj želimo dobiti prav vsak dvoboj. To je naša mentaliteta in zato rad delam s to skupino fantov,” je dejal Giuliani. Šestinpetdesetletnik je sicer v preteklosti na večjih turnirjev le izjemoma spreminjal začetno postavo, kar pa bo ob zgoščenem ritmu v ligi narodov precej težje izvedljivo. Ob tem priznava, da je s trenerskega štabom v zadnjih mesecih pripravil nekaj sprememb glede sistema dela, dodelal pa je tudi strategijo. “Res je, format samega tekmovanja je neugoden, saj nas čakajo serije treh tekem v treh dneh. Zavedam se, da bo treba opravljati več rotacij in spočiti nekatere nosilce, saj je z zgolj šestimi igralci težko igrati. A to bo izvrstna priložnost, da se dokažejo preostali. To velja predvsem za mlajše fante, kot je Rok Možič,” je prepričan selektor.

Slovenska vrsta bo celoten cikel priprav na ligo narodov opravila v Ljubljani, zaključila pa ga s turnirjem v Stožicah med 21. in 23. majem, kjer se bo po dvakrat pomerila z Bolgari in Srbi. Generalka pred odhodom v Rimini bo za Slovence po dolgem premoru še toliko pomembnejša, če želijo tekmovanje 16 najboljših reprezentanc sveta pričakati uigrani. “Ni lahko, če dolgo časa ne igraš skupaj, a podobne težave imajo tudi ostale reprezentance. Na začetku bržkone ne bomo igrali na vrhunski ravni, a to je nekaj običajnega. Pričakujem, da napredujemo iz tekme v tekmo, saj želimo zmagovati,” pojasni Giuliani in pristavi, da je glavni cilj letos zagotovo septembrsko evropsko prvenstvo, kjer bo Slovenija branila naslov evropskega podprvaka.

Komentari

Vaš komentar