Srbska odbojkarica kaznovana zaradi rasistične geste

Odbojka 10. Jun. 20219:34
Delite:
(Foto: Sportklub)

Srbska odbojkarica Sanja Đurđević je bila zaradi rasistične geste na tekmi lige narodov med Srbijo in Tajsko kaznovana s prepovedjo igranja na dveh tekmah.

Televizijske kamere so na tekmi posnele odbojkarico, kako si je s prsti raztegnila oči, kar velja za stereotipno in žaljivo gesto uperjeno proti ljudem z vzhoda Azije. Poleg Đurđevićeve je bila z 20.000 švicarskimi franki oziroma slabimi 18.000 evri kaznovana tudi Srbska odbojkarska zveza.

Denar od kazni bo sicer namenjen skladu, ki se bori proti diskriminatornemu vedenju in skrbi za izobraževalne programe o kulturni občutljivosti v odbojki, je sporočila Mednarodna odbojkarska zveza.

Đurđevićeva se je za svoje dejanje po tekmi nemudoma opravičila, manj razumevajoča pa je bila javnost, ki je zahtevala, da se odbojkarico kaznuje, kar se je ne nazadnje tudi zgodilo.

“Tajski reprezentanci in vsem, ki so bili prizadeti, se iskreno opravičujemo. Prosimo vas, da zadeve ne prenapihnete. Sanja se zaveda svoje napake in se je nemudoma opravičila tajski reprezentanci. Svojim soigralkam je želela le povedati, naj obrambo igrajo kot nasprotnice. Nikogar ni želela užaliti,” je v izjavi za javnost sporočila Srbska odbojkarska zveza.

Komentari

Vaš komentar