Sladke posledice pariškega polfinala Zidanškove

Grand Slam 8. Jun. 202116:05
Delite:
Tamara Zidanšek (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Tamara Zidanšek je polfinalistka Rolanda Garrosa, ponavljamo, Slovenija ima polfinalistko na turnirju velike četverice!

Če še prihajate k sebi, nič narobe, tudi mi smo iz sebe! Slovenija ima prvič za časa samostojne države igralko v polfinalu enega izmed turnirjev, ki v tenisu pomeni največ.

Tamara Zidanšek je danes, tako kot v 1.  krogu turnirja, tretji niz dobila na razliko. Prejšnji teden proti sedmi igralki sveta Bianci Andreescu, danes proti “vroči” Pauli Badosi.

S tem je prekinila niz devetih zaporednih zmag Španke, ki se je razvlekel iz Beograda v Pariz. In kaj ta največji dosežek slovenskega tenisa sploh pomeni za Konjičanko in Slovenijo?

Najprej obdelajmo uvrstitev na WTA lestvici. Z današnjim triumfom se bo naslednji teden šele kot peta Slovenka znašla med elitno petdeseterico. Preostale igralke, ki so “prebile” to magično mejo so Tina Pisnik, Maja Matevžič, Katarina Srebotnik in Polona Hercog. Sem lahko mirno štejemo tudi Mimo Jaušovec, ki se je kot Jugoslovanka svojčas najvišje zavihtela celo na 6. mesto.

Seveda ta veleuspeh pomeni, da bo v prihodnjih nekaj mesecih Zidanškova neposredno uvrščena na najmočnejše turnirje in ne bo potrebovala preboja čez kvalifikacije na Wimbledonu, OP ZDA ter Indian Wellsu.

Dosežek prinaša tudi poseben bonus – Tamara je dobila tudi vstopnico za nastop na letošnjih olimpijskih igrah, saj bo po pariškem turnirju Mednarodna teniška zveza vzela 56 najboljših igralk, ki hkrati izpolnjujejo tudi pogoje v smislu, da so svojo državo nedavno v zadostni meri zastopale na Pokalu Federacij.

Zdaj pa še k denarju. “Tami”, ki je doslej samo z nagradami na teniških turnirjih vnovčila nekaj manj kot milijon evrov (975.000), bo svojo račun s pariškim polfinalom obogatila za 375.000 evrov, torej več kot tretjino dosedanjega izkupička.

V primeru finala bi Zidanškova zaslužila 750 tisočakov, če pa ji uspe iti do konca in senzacionalno osvojiti Pariz, pa bi to pomenilo astronomsko finančno injekcijo v višini 1,4 milijona evrov.

Naj ta podvig služi kot motivacija za ostala slovenska dekleta na WTA turneji in, kar je še bolj pomembno, naj ta uspeh nad tenisom (še bolj) navduši vse mlade. Možno je … pa četudi prihajaš iz države z le 2 milijonoma prebivalcev! Ko smo že ravno pri tem – zmage takšnih razsežnosti služijo tudi kot odlična turistična promocija.

Za sobotni finale se bo 23-letna Zidanškova v četrtek predvidoma ob 15. uri pomerila z Anastazijo Pavljučenkovo. Rusinja je v napetem obračunu s 6:7, 7:6 in 9:7 ugnala rojakinjo Jeleno Ribakino, ki zastopa Kazahstan.

 

Komentari

Vaš komentar