Oliveira s perfektno predstavo presenetil konkurenco

MotoGP 6. Jun. 202114:00
Delite:
Miguel Oliveira (Foto: AP/Joan Monfort/Guliver Images)

Miguel Oliveira je dobil sedmo dirko sezone elitnega motociklističnega prvenstva motoGP za veliko nagrado Katalonije v Barceloni. Dirkač moštva KTM se je na atraktivni preizkušnji, ki so jo zaznamovali padci najbolj prekaljenih motociklistov, razveselil prve zmage po lanskem novembru.

Miguel Oliveira je na VN Katalonije v Barceloni po Fabiu Qartararoju, Jacku Millerju in Mavericku Vinalesu postal četrti zmagovalec v letošnji sezoni. Portugalec je do tretje zmage v karieri prišel rahlo presenetljivo, a več kot zasluženo, saj je vodil praktično od starta do cilja. Še četrtič letos je na drugem mestu končal Johann Zarco (Ducati), uvrstitev na zmagovalni oder pa si je pridirkal tudi Miller (Ducati).

“Težko ubesedim, kako vesel sem. To je bila verjetno moja najboljša dirka v karieri. Bilo je izjemno težko. Moral sem paziti na obrabo gum in ostati miren. To je bila perfektna dirka. Svojemu moštvu ne morem biti dovolj hvaležen, da so mi pripravili konkurenčen motocikle. Cel konec tedna je bil neverjeten,“ je bil po dirki presrečen Miguel Oliveira.

Nov polom Marca Marqueza

Šestindvajsetletnik se pred dirko sicer ni uvrščal v krog favoritov za najvišjo stopničko zmagovalnega odra, a je že po prvem zavoju prehitel zmagovalca kvalifikacij Quartararoja in se izstrelil na prvo mesto. Tega je Francozozu začasno prepustil le na polovici preizkušnje, v zaključku dirke pa kljub pritisku Zarcoja ohranil mirno kri in prvi prečkal ciljno črto.

“Fabio je kar nekaj krogov močno pritiskal name, a sem ostal miren, tudi ko me je prehitel. Ko sem videl priložnost na ravnini, sem jo izkorisitl in znova prevzel vodstvo,” je pojasnil dirkač avstrijskega moštva.

Precej razburljivo je bilo dogajanje za Oliveirovim hrbtom, kjer se je dolgo odvijal peteroboj med Zarcojem, Millerjem, Joanom Mirom, Paulom Espargarojem in tudi Quartararojem. Motociklisti so se med seboj večkrat prehiteli, v nadaljevanju pa je karte premešal še Marc Marquez, ki je po bledem startu ujel tekmece. Španec je tudi tokrat dirkal brezkompromisno, a znova tvegal preveč in v osmem krogu pri zaviranju v desetem zavoju zdrsnil s proge ter še tretjič zapovrstjo dirko končal predčasno.

Quartararo obdržal vodstvo v skupnem seštevku

Omenjeni zavoj se je sicer danes za pogubnega izkazal tudi za Espargaroja kot tudi Valentina Rossija, ki se letos višje od desetega mesta še ni uspel prebiti. Z le sedmim mestom je razočaral tudi njegov rojak Francesco Bagnaia, s šestim dosežkom pa pretirano zadovoljen ni mogel biti niti Maverick Vinales.

Tik pod zmagovalnim odrom je tokrat končal vodilni motociklist v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Quartararo, ki je predvsem v zaključku storil preveč napak. Zaradi kršenja pravil ga je vodstvo kaznovalo s trisekundnim pribitkom, posledično pa je izgubil tretje mesto. Motociklist Yamahe ima sedaj 118 točk, sedemnajst manj pa jih je osvojil Zarco.

“Dobro mi je šlo, konkurenčen sem bil predvsem v prvem sektorju, a to je bilo premalo, da bi na koncu lahko napadel Oliveiro. Ne vem, kaj se je zgodilo s Quartararojem, mislim, da je imel težave z motorjem. te sem imel tudi sam, saj imam ob koncu dirke preveč težav z vrtenjem zadnjega kolesa v prazno,” je pojasnil Zarco.

Naslednja dirka bo čez 14 dni, ko je na sporedu preizkušnja za VN Nemčija na Sachsenringu.

Komentari

Vaš komentar