Omogočil je Diegov gol stoletja: Otresel se jih je…

Nogomet ostalo 27. Nov. 202017:28 > 17:29
Delite:
Action Images / Juha Tamminen

Sodnik Ali Bin Nasser, ki je delil pravico na nepozabni tekmi med Argentino in Anglijo na SP 1986, je ponosen na svojo vlogo pri "golu stoletja", ki ga je dosegel Diego Maradona.

Action Images/Reuters

Po zloglasni “božji roki” v 51. minuti četrtfinala SP 1986 je štiri minute kasneje Maradona krenil v slalom s svoje polovice, preigral tri Angleže, nato še vratarja Shiltona in dosegel drugi gol, ki je postal nepozabni “gol stoletja”.

“Žogo je dobil na sredini igrišča in sledil se mu. Ko sodiš nekomu, kot je Maradona, ne smeš umakniti oči z njega. Trikrat so ga poskušali podreti, ampak njegova želja po zmagi ga je vlekla naprej. Vsakič sem zavpil “prednost”, dokler ni prišel do kazenskega prostora. Čudil sem se, kako se je s tako lahkoto otresal branilcev in sprintal skoraj 50 metrov. Pomislil sem, da ga bodo v kazenskem prostoru poskušali podreti”, je v intervjuju povedal danes 76-letni Ali Bin Nasser in dodal:

Povezano

“Pričakoval sem prekršek in se že pripravljal, da bom dosodil enajstmetrovko. na moje presenečenje je preigral še enega igralca, nato še vratarja in dosegel gol. Ponosem sem in v čast mi je, kot človeku in sodniku, da sem lahko igral vlogo v tem zgodovinskem trenutku. Če bi pri prejšnjih kontaktih piskal prekršek, ne bi bili priča temu nepozabnemu golu. Na to sem ponosen.”

Četrtfinale SP si je na stadionu Azteca v Mexico Cityju ogledalo 115 tisoč ljudi. Za Bin Nasserja je bila to tekma kariere, kljub temu, da je priznal Diegov zadetek z roko.

“Živo se spomnim vsega. Angleški branilec (Steve Hodge) je vrnil žogo, Maradona pa je skočil s Shiltonom. Oba sta bila z obrazom obrnjena stran od mene, proti mojemu pomočniku, Bolgaru Bogdanu Dočevu. Na začetku sem okleval, pogledal sem proti Dočevu, ampak on je že začel teči proti sredini igrišča. Ni signaliziral igre z roko. FIFA nam je dala jasna navodila – če je drugi sodnik v boljšem položaju, spoštujem njegovo odločitev”, je še dodal Tunizijec.

Dočev, ki je umrl leta 2017, je pred leti dejal, da FIFA pomočnikom ni dovoljevala, da se o odločitvah posvetujejo z glavnim sodnikom.

“Če bi FIFA za to tekmo delegirala sodnika iz Evrope, bi bil prvi Maradonin gol razveljavljen”, je trdil Dočev.

Bin Nasser se spominja, da so se Angleži po tej situaciji obnašali zelo športno.

“Do mene je prišel Gary Lineker in rekel: “Prosim te, sodnik roka!” Odvrnil sem mu: “Prosim, igraj. Po mojem mnenju je bil to 100 % regularen zadetek po pravilih FIFE.””

Anglija je v 81. minuti zadela za 1:2, vendar izenačiti ni uspela.

“Potiho sem si želel, da Angleži izenačijo, saj sem hotel uživati še v 30 minutah podaljška. To je bil absoluten užitek od začetka do konca. Kljub vročini sem si želel, da bi se tekma nadaljevala. Čudovita tekma”, je še dodal Bin Nasser.

Ko je Maradona leta 2015 prišel v Tunizijo, je obiskal tudi Bin Nasserja.

“Rekel sem mu, da leta 1986 svetovnega prvenstva ni osvojila Argentina, ampak Maradona. Odgovoril je, da če ne bi bilo mene, ne bi mogel doseči gola stoletja. Dal mi je podpisan dres, na katerem je pisalo: “Za Alija, mojega večnega prijatelja”, je zaključil Bin Nasser.

Twitter