K-League: Jeonbuk prvenstvo odprl z zmago proti Suwonu

Nogomet ostalo 1. Maj. 202020:40 > 20:41
Delite:
Getty Images

Potem ko so v Južni Koreji po epidemiji koronavirusa s tekmovanjem prvi začeli igralci bejzbola, se je v petek pred praznimi tribunami začelo tudi nogometno prvenstvo. Nogometaši Jeonbuka so bili na otvoritveni tekmi z minimalnih 1:0 boljši od Suwona.

Južnokorejska K-League se je zaradi epidemije koronavirusa začela dva meseca kasneje od načrtovanega. Prvenstvo so štiri dni po nadaljevanju bejzbolske sezone odprli nogometaši ekip Jeonbuk Motors in Suwon Bluewings. Branilci naslova iz vrst Jeonbuka so slavili z minimlanih 1:0. Odločilni zadetek je v 84. minuti ob igralcu več na igrišču (v 75. minuti je bil izključen Terry Antonis) dosegel Lee Dong-Gook.

Preden so se igralci in trenerji ob koncu aprila vrnili na treninge so opravili več kot tisoč testov za COVID-19. Vsi so bili negativni, zato se je sezona lahko začela. Na stadionih bodo z namenom preprečitve nadaljnjega širjenja okužbe veljala stroga pravila. Vsakemu udeležencu bodo pred začetkom srečanja dvakrat izmerili temperaturo, razen na igrišču morajo vsi ves čas nositi masko, prav tako pa so prepovedali rokovanje in pljuvanje ter skupno proslavljanje zadetkov.

Čeprav na stadionu ne bo navijačev, bodo namesto njih na prazne tribune postavili makete s fotografijami ljubiteljve športa in s tem poskušali poskrbeti za nekoliko boljšo podobo.

“Imamo možnost, da nogometnim navdušencem po vsem svetu pokažemo, da je v naši državi veliko dobrih igralcev, če bomo na igrišču pokazali vse svoje znanje,” je bil branilec Jeobnuka Hong Jeong-ho v pogovoru za azijsko nogometno federacijo navdušen nad dejstvom, da se nogometna sezona lahko začenja: “Zaradi koronavirusa se počutim še bolj hvaležnega, da lahko igram nogomet in se zavedam pomembnosti tekme in navijačev.”

Vodstvo K-League se je odločilo, da bodo v sezoni namesto načrtovanih 38 krogov odigrali samo 27, imajo pa pripavljen tudi scenarij, po katerem bi tekmovalno obdobje skrajšali še za dodatnih pet tekem. “Če bo med sezono prišlo do okuže v kateri od ekip med sezono, bo ta ekipa in vsaka ekipa, proti kateri je igrala, suspendirana za vsaj dva tedna,” je ob tem dodal predsednik K-League Kwon Oh-gap.

V Južni Koreji Slovenci nimamo svojega predstavnika, zato pa barve nekdanje skupne države predstavljata nogometaša iz Črne gore Stefan Mugoša in Dejan Damjanović, ki se bosta srečala že v prvem krogu. Prvi brani barve Incheon Uniteda, drugi pa Daeguja.