Rdeči alarm: Se bo Špancem ponovilo leto 2005?

Liga prvakov 24. Feb. 202111:54 > 12:01
Delite:
David Ramos/Getty Images
David Ramos/Getty Images

Po poročanju španskega časnika Diario AS je po petih od zadnjih sedmih naslovov v ligi prvakov španski nogomet v evropskih tekmovanjih v hudi nevarnosti.

V zadnjih dveh sezonah sta se naslova veselila angleški Liverpool in nemški Bayern. Španci pa niso prišli do finala. Da gre krivulja navzdol pa nazorno kaže letošnja sezona. Barcelona, Atletico in tudi Sevilla v evropski ligi so izgubili na prvih tekmah izločilnih bojev.

Če Real Madridu nocoj zvečer ne uspe priti do zmage bi se španski nogomet lahko približal letu 2005, ko se takrat noben španski predstavnik ni uvrstil v četrtfinale. Takrat je v finalu v Carigradu Liverpool premagal Milan, PSV in Chelsea pa sta bila druga dva polfinalista. Real Madrid in Barcelona sta bila predstavnika Španije, ki sta šla najdlje, a dlje od osmine finala nista uspela priti. Valencia in Deportivo La Coruna takrat nista zmogla prek skupinskega dela. Madrid je izgubil proti Juventusu, Barcelono pa je izločil Chelsea. Nazadnje je imela Španija pred letom 2005 tako malo predstavnikov v četrtfinalu zgolj še leta 1993.

Trend upada uspešnosti je nakazala že pretekla sezona. Bayern je Barcelono ponižal in jo premagal z 8:2, Atletico pa je v četrtfinalu izgubil proti Leipzigu. Sevilla je sicer z zmago v evropski ligi delno popravila vtis, a to je zgolj obliž na klavrno sezono španskih klubov med elito.

Številni navijači Reala bodo nocoj stiskali pesti, da se bodo na koncu veselili zmage nad Atalanto in s tem vsaj nekoliko popravili splošen vtis španskega nogometa v elitnem evropskem tekmovanju.

Komentari

Vaš komentar