Žiga Štern v Grčiji znova odličen

Odbojka 1. Feb. 202111:41
Delite:
Žiga Štern
Matic Eržen

V Grčiji se je z dvoboji 6. kroga nadaljevalo grško prvenstvo, v katerem je Žiga Štern s soigralci pri Foinikas Syrosu zabeležil še peto zmago in je še nepremagan. V Franciji pa je Poitiers z Alenom Pajenkom premagal vodilno moštvo Montpellier.

V Grčiji je bil obračun 5. kroga za Foinikas Syros prestavljen, v 6. krogu pa je ekipa Žige Šterna proti Panathinaikosu pred manjšim številom gledalcev zmagala brez izgubljenega niza in je v letošnji sezoni še neporažena. Slovenski sprejemalec je v svoji ekipi prednjačil z 18 točkami (dva asa, en blok) in bil na sprejemu 71-odstotno uspešen, medtem ko je eden najboljših serverjev grškega prvenstva v napadu točke osvojil v 58-odstotkih primerov. Foinikas Syros s 13 točkami trenutno zaseda drugo mesto, a ima tekmo manj od vodilnega Panathinaikosa, ki je pri 14 točkah.

V francoski elitni ligi je Poitiers Alena Pajenka na domačem igrišču v 17. krogu tesno premagal zanesljivo vodilni Montpellier in ima na sredini prvenstvene lestvice po novem 25 točk. Slovenski bloker je ob polovični uspešnosti v napadu dosegel sedem točk (dve neposredno v bloku). Za Montpellier je bil to šele tretji poraz v letošnji sezoni, za Poitiers pa osma zmaga.

Šesta ekipa poljskega prvenstva, Asseco Resovia Rzeszow, ki jo vodi slovenski selektor Alberto Giuliani, je v preteklem tednu odigrala dve zaostali srečanji. Najprej je bila v okviru tekme 11. kroga po petih nizih uspešnejša tretja Verva Warszawa Orlen Paliwa, na zaostalem nedeljskem dvoboju 10. kroga pa je do tesne zmage nad vodilno ekipo prvenstva, Grupo Azoty Zaksa Kędzierzyn-Koźle, prišla ekipa Klemna Čebulja. Slovenski sprejemalec je na prvem obračunu dosegel 21 točk, od tega je štirikrat serviral neubranljivo, v statistiko pa je dodal tudi tri uspešne bloke. Čebulj je bil na sprejemu kar 73-odstotno uspešen, imel je 43-odstotni popoln sprejem, v napadu pa je bil polovično uspešen. Na nedeljskem dvoboju se je slovenski reprezentant ob 47-odstotnem sprejemu in 43-odstotno uspešnem napadu ustavil pri 19 točkah, od katerih jih je pet dosegel z asom. Varovanke selektorja slovenske ženske reprezentance Alessandra Chiappinija, igralke DPD Legionovia, so v začetku preteklega tedna odigrale srečanje 17. kroga ženskega dela poljskega prvenstva, v katerem so morale priznati premoč tretji ekipi prvenstva, E.Leclerc Moya Radomka Radom. Slovenka Žana Zdovc Sporer za osmo ekipo prvenstva ni dosegla točk.

V Turčiji se je prvenstvo nadaljevalo z obračuni 26. kroga. Eva Mori je z Ilbankom na gostovanju pri predzadnjemu Besiktasu prišla do sedme zmage v sezoni. Slovenska podajalka je ob polovični uspešnosti v napadu dosegla dve točki. Lana Ščuka pa je s soigralkami pri AtlasGlobal Yesilyurtu doma tesno izgubila z Kuzeyborom, ki je na prvenstveni lestvici sicer enajst točk za Yesilyurtom. Reprezentančna sprejemalka je prispevala 12 točk ob 32-odstotni uspešnosti v napadu in polovični na sprejemu.

Na Madžarskem sta od treh Slovenk v preteklem tednu tekmovali dve, in sicer je Mojca Pene s klubom DVTK odigrala dve srečanji prav tako kot Sara Najdič s Fatumom Nyiregyhazo. Po dvanajsti zmagi v sezoni je Fatum zdaj pet točk pred BRSE-jem, za katerega igra še tretja Slovenka Tina Grudina. BRSE ima sicer tekmo manj. Najdičeva je s soigralkami najprej v gosteh brez težav nadigrala Szent Benedek RA, potem pa še UTE. Slovenska podajalka je na obeh preizkušnjah dosegla eno točko. Zadnji DVTK pa je na dvoboju sredi tedna tesno premagal UTE, konec tedna pa je izgubil proti MTK Budapest. Mojca Pene je na prvem obračunu dosegla 25 točk (en as in blok) ob 43-odstotni uspešnosti v napadu in 54-odstotni uspešnosti na sprejemu, ob porazu pa je bila slovenska sprejemalka na sprejemu 48-odstotna in v napadu 37-odstotna ter je prispevala 16 točk (en as).

V moškem delu nemškega prvenstva še naprej vodi Friedrichshafen z Dejanom Vinčićem. Friedrichshafen si je v preteklem tednu znova zagotovil dve zmagi in ima na vrhu prvenstvene lestvice 45 točk iz 16 tekem. Sredi tedna je bilo vodilno moštvo boljše od ekipe Berlin Recycling Volleys, v petek pa še od VCO Berlina. Slovenski podajalec na prvi tekmi ni bil v postavi, na drugi pa ni zaigral. Do zmage je v ženskem delu prišel tudi Potsdam, ki je bil uspešnejši od Wiesbadna, slovenska korektorica pa v postavi šeste ekipe prvenstva še ni dobila priložnosti za igro.

V Italiji, kjer sta do konca rednega dela prvenstva še dva kroga, v preteklem tednu ni bilo prvenstvenih tekem. Pri zahodnih sosedih sicer igrajo Jan Kozamernik in Tine Urnaut (Allianz Milano), Tonček Štern (Kioena Padova) ter Jani Kovačič (Consar Ravenna). (vir: OZS)

Komentari

Vaš komentar